Tradicionalni Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su godišnja manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Islamske Zajednice Bošnjaka u Americi a prvi susreti su odžani još davne 1996 godine u Torontu. Susreti Bošnjaka su zapravo mreža manifestacija vjerskog, političkog, kulturnog i sportskog karaktera i nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake ovog dijela svijeta.

 

Prvi Susreti - Toronto 1996. godine

 

U prošlosti Susreti su se  održavali zadnjeg vikenda u maju koji prethodi američkom prazniku “Memorial Day”, a od 20. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike termin Susreta pomjeren je za Labor Day vikend, tj. prvi vikend u septembru.

U cilju kontinuiranog razvoja i napredovanja ukupne bošnjačke dijaspore u Sjevernoj Americi, kao i promovisanju pozitivnih vrijednosti vjere Islama i bošnjačke kulture i tradicije u širem američkom društvu susreti posvećuju posebnu pažnju promociji i prezentacije uspješnih Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno mladih, iz raznih oblasti nauke i biznisa, međureligijski dijalog i susret sa predstavnicima američke administracije.