Gosti 22. Susreta

Haris Hrle

Nj.E. Haris Hrle

Nj. E. Haris Hrle, Ambasador BiH u SAD

Njegova ekselencija Haris Hrle rođen je u Stocu, a osnovnu školu je pohađao u Beogradu. Drugu gimnaziju i Pravni fakultet je završio u Sarajevu.

U vanjskoj službi (Republike) Bosne i Hercegovine je od 1993. godine.  

Za ambasadora BiH U Austriji potavljen je 2008. godine, a 2012. godine je postavljen na mjesto ambasadora BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Na mjesto ambasadora Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama postavljen je u septembru 2015. godine 

 

 Šaćirbay

 dr. Muhamed Šaćirbegović (Šaćirbay)

 advokat, biznismen, diplomata

 Dr. Šaćirbay rođen je u Sarajevu i sin je dr. Nedžiba i dr. Azize Šaćirbegović. Prvi je ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Nacijama nakon  proglašenja nezavisnosti 1992. godine. Bio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 1995. godine.

 Jedan je od učesnika "Dejtonskog mirnovnog sporazuma" (Dayton Accords) gdje je zbog negodovanja na popouste prema Slobodanu Miloševiću podnio  ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

 


Amela Redžić

Muallima, edukator, volonter

Amela Redžić je rođena u Sarajevu. Svršenica je Gazi Husrev-begove medrese. Diplomirala i magistrirala je na Western Kentucky University.

Radila je za Međunarodni Institut za Nestale Osobe u Sarajevu, te 8 godina kao nastavnica i pedagog u osnovnim i srednjim školama u Americi. Od 2014. godine radi za Online School kao rukovodilac programa "Akademski Tim za Obiteljsku Podršku".

 

 Latif Moćević

 Latif Moćević

 Kantautor, operni pjevač, solista

  Latif Moćević, bh. kantautor i operni pjevač,  svoje muzičko obrazovanje sticao je u Osnovnoj muzičkoj školi „Novo Sarajevo“,Srednjoj muzičkoj školi  Sarajevo, te na odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije u Sarajevu.

 Pobjednik je mnogih nagrada na muzičkim festivalima širom Evrope, a 2017. godine objavio je album pjesama za djecu "Hvala mama" u izdanju kuće "Hayat Production".

 

 

Tarik Omerhodžić

Izvođač ilahija i kasida, medijski agent ICNAB-a

Tarik Omerhodžić je svršenik medrese “Osman-ef.Redžović” u Visokom i Fakulteta političkih nauka u Sarajevu gdje je na dsjeku sociologije i stekao zvanje profesora sociologije.

Bio je član više horova ilahija i kasida od kojih izdvajamo Ilham, El-Fatih i Preporod Ilijaš te učesnik na više manifestacija i koncerata duhovne muzike Islama od kojih izdvajamo:“Poruka” (Zetra Sarajevo), Pod zastavom Muhammeda” (Zetra Sarajevo), “Moj Ummete” (Stadion Koševo-Sarajevo), “100 godina Islama u Austriji” (Vilach-Austrija), “502 Ajvatovica” itd. Od 2016. godine Tarik je medijski agent ICNAB-a. 

 

Musfafa Isaković

Mustafa Isaković

Profesor islamske teologije, izvođač ilahija i kasida

Mustafa Isaković rođen je u Zenici i svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu nakon čega na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu steče zvanje profesora islamske teologije.

Bio je član hora Gazi Husrev-begove medrese sa kojim je imao brojne nastupe, kako u domovini tako i u inostranstvu. Jedan je od osnivača grupe "Rejjan" koja je dala značajan doprinos afirmaciji islamske duhovnosti Bošnjaka kroz njegovanje i očuvanje ilahija i kasida. Učesnik je brojnih manifestacija duhovne muzike te jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na Svjetskom takmičenju izvođača ilahija i kasida "Munšiduš-Šariqah" 2015. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

 

Šerif Delić

Šerif Delić

Imam, izvođač ilahija i kasida, profesor islamske teologije 

 

Šerif Delić je rođen u Brnjicu, općina Kakanj. Završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku nakon čega je diplomirao na Fakultetu Islamskih Nauka u Sarajevu i stekao zvanje profesora islamske teologije. Radio je kao muezin u Gasi Huserv-begovoj džamiji te kao imam u Americi i Bosni. Od 2011. godine obnaša dužnost imama u džematu na Carini u starom gradu na Vratniku.

Učesnik je brojnih takmičenja učača Kur'ana, a još više nastupa ima kao solista na koncertima duhovne muzike širom domovine, Evrope, Sjeverne Amerike i Turske.